Achtergrond

KOMAS kent van oudsher de datum Boekingen t/m die per bedrijf voor iedere gebruiker geldt. Deze datum was bepalend voor het boekjaar waarin wordt gewerkt. Boekingen die in KOMAS gemaakt worden vinden altijd plaats in het boekjaar waarin deze datum valt. Wilde men overgaan naar een ander boekjaar (vooruit dan wel achteruit), dan dienen eerst alle nog niet verwerkte boekingen te worden verwerkt en gingen alle gebruikers over naar het andere boekjaar.

Met name klanten die ook KIMS of SIMS hebben, maar ook klanten die KOMAS/Factuur of KOMAS/Voorraad hebben, lopen in het begin van een nieuw boekjaar tegen het probleem aan, dat er facturen gemaakt moeten worden in het nieuwe boekjaar, terwijl de boekhouding, die altijd iets achterloopt met het invoeren van inkoopfacturen, graag in het oude boekjaar wil werken.

Nieuwe oplossing

Er kan nu een boekingsperiode worden opgegeven die over meerdere boekjaren kan lopen. Iedere gebruiker kan nu zelf aangeven in welk boekjaar hij of zij wil gaan werken.
De bedrijfsbeheerder kan de boekingsperiode instellen. Buiten die periode kan niet worden geboekt.

Beide omgevingen

De oplossing om in meerdere boekjaren te kunnen boeken is in zowel de tekstgeoriënteerde versie als in de Windows versie ingebouwd.

KOMAS 7.0

KOMAS 7.0 kent een flink aantal belangrijke wijzigingen ten opzichte van eerdere versies. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder beschreven.

Boekingsperiode

Op het nieuwe scherm Wijzigen Boekingsperiode kan de Bedrijfsbeheerder aangeven in welke periode er door de gebruikers geboekt mag worden. Deze periode kan meerdere boekjaren beslaan.
Tot KOMAS 7.0 was de datum boekingen t/m de uiterste datum tot waar kon worden geboekt. De periode werd dan aan de andere kant begrensd door het begin van het boekjaar dat door de datum boekingen t/m werd bepaald.
Vanaf nu is er ook een datum boekingen vanaf. Deze datum kan worden ingesteld om te voorkomen dat er nog boekingen worden gedaan in periodes die boekhoudkundig al zijn afgesloten.

Datum boekingen t/m

De datum boekingen t/m en daardoor ook het boekjaar wordt nu bijgehouden per gebruiker.

Als een gebruiker wil teruggaan naar een voorgaand boekjaar wordt allereerst gecontroleerd of dit nog is toegestaan. Dit zal niet zijn toegestaan indien deze datum kleiner is dan de datum boekingen vanaf die door de bedrijfsbeheerder is opgegeven. Ook zal een gebruiker zijn datum boekingen t/m niet mogen zetten later dan de door de bedrijfsbeheerder aangegeven uiterste boekingsdatum.

Dit maakt het mogelijk, dat gebruikers in verschillende boekjaren werken.

Volledige nieuwsbrief KOMAS 7.0

De volledige nieuwsbrief van KOMAS 7.0 is hier te downloaden.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht. Vanaf 2020 wordt de gebruikersinterface aangepast naar een modernere versie. In de loop der jaren zijn ook steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.
Ook wordt gewerkt aan manieren om sneller gegevens te kunnen verwerken, zoals de mogelijkheid om steeds terugkerende inkoopfacturen via de factuurrobot automatisch te laten boeken.

Nicogram hanteert het volgende Privacybeleid.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542 (Tijdens kantoortijden)
 • Email:
  info@nicogram.nl
 • Adres:
  Schouwstraat 24
  2957 EX Nieuw-Lekkerland
  Nederland