KOMAS 7.1 bevat een aantal functionele wijzigingen die, mede op verzoek van gebruikers, zijn doorgevoerd in de programmatuur. Nu er zowel een Windows versie als een tekstgeoriënteerde versie van KOMAS bestaat wordt per wijziging aangegeven in welke versie de wijziging is doorgevoerd.

Aangezien de groep gebruikers van de Windowsversie inmiddels groter is dan de groep gebruikers van de tekstgeoriënteerde versie zijn er in de Windowsversie meer wijzigingen doorgevoerd, hoewel het nog steeds mogelijk is om de beide versie door elkaar te gebruiken!

Handleiding online

De handleiding van de Windowsversie staat online op deze site. Ook de functionele wijzigingen worden in deze handleiding verwerkt, zodat de gebruikershandleiding altijd up to date is. Lees de handleiding

KOMAS 7.1

KOMAS 7.1 kent een flink aantal wijzigingen ten opzichte van eerdere versies. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder beschreven.

KOMAS/Excel

In samenwerking met Simar Automatisering is een nieuwe optie ontwikkeld in KOMAS: KOMAS/Excel.
Hiermee is het mogelijk om in Excel KOMAS macro’s aan te maken, waarmee direct gegevens uit KOMAS kunnen worden gehaald.

Er zijn diverse functies ontwikkeld om allerlei gegevens uit KOMAS op te vragen, zoals:

 • Omschrijvingen van grootboekrekeningen
 • Saldi van grootboekrekeningen per periode, eventueel per kostenplaats
 • Saldi van verdichtinggroepen per periode
 • Gegevens van relaties
 • Openstaand saldo van een relatie

Met KOMAS/Excel kan op eenvoudige wijze een Excel werkblad worden gemaakt om allerlei up to date management informatie uit KOMAS te halen met één druk op de knop.
Om hiermee te kunnen werken dient een optie in KOMAS te worden aangeschaft en dient een add on in Excel te worden geïnstalleerd op iedere werkplek die er mee wil werken.

Afboeken meerdere facturen

(Windows) Bij functie 1100 Boekingen is het mogelijk geworden om bij het afboeken van debiteuren en crediteuren in één keer meerdere facturen van een relatie te selecteren.
Hiertoe is er een nieuwe knop (..) achter de rubriek factuurnummer geplaatst. Indien op deze knop wordt gedrukt verschijnt een overzicht van alle openstaande facturen van deze relatie en zal het programma proberen van de oudste factuur zoveel mogelijk facturen van het betaalde bedrag af te boeken.
Dit is een voorstel, dat door de gebruiker kan worden aangepast door vinkjes weg te halen of te plaatsen achter facturen. Wanneer op dat scherm op Verwerken wordt gedrukt zal het programma op het reguliere boekingenscherm boekingsregels aanmaken naar aanleiding van het ingevoerde scherm.

Lees de handleiding van het Boeken >>

Nieuwe BTW rubriek 3C

(Beide) Op het scherm 4119 BTW definities kan nu ook een BTW code worden ingebracht voor rubriek 3C (Installatie/afstandsverkopen binnen EU). Daarnaast is ook het programma 2801 BTW Aangifte hierop aangepast.

Nieuwe rubriek 3C bij BTW definities

Volledige nieuwsbrief KOMAS 7.1

De volledige nieuwsbrief van KOMAS 7.1 is hier te downloaden.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht. Vanaf 2020 wordt de gebruikersinterface aangepast naar een modernere versie. In de loop der jaren zijn ook steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.
Ook wordt gewerkt aan manieren om sneller gegevens te kunnen verwerken, zoals de mogelijkheid om steeds terugkerende inkoopfacturen via de factuurrobot automatisch te laten boeken.

Nicogram hanteert het volgende Privacybeleid.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542 (Tijdens kantoortijden)
 • Email:
  info@nicogram.nl
 • Adres:
  Schouwstraat 24
  2957 EX Nieuw-Lekkerland
  Nederland